Nova adquisició: “Repressió econòmica i control social”

Ja podeu consultar a la biblioteca de Ròtova Repressió econòmica i control social. La Llei de responsabilitats polítiques i la seua aplicació a Gandia, Beniopa i Benipeixcar (1939-1966), un llibre d’Antonio Calzado i Mélanie Ibáñez Domingo.  

El llibre ha estat editat per Editorial Afers, en la col·lecció ‘Arxius i famílies, 9’, amb el patrocini de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (de l’Ajuntament de Gandia), en col·laboració de la Regidoria de Memòria i Qualitat Democràtica gandiana, el CEIC Alfons el Vell i la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

El volum ha estat lliurat a la biblioteca per l’Arxiu Històric de Gandia, a qui agraïm la donació.

La historiografia de la repressió franquista al País Valencià encara presenta enormes clarobscurs. A l’espai concret de la ciutat de Gandia (amb la inclusió de Beniopa i Benipeixcar) el dèficit d’investigacions és encara major. Aquesta realitat dificulta la construcció d’una memòria democràtica des de la seua base de coneixement històric, argamassa i pilar per a la divulgació social i educativa. En aquest marc general, cal avançar en l’estudi de les actuacions repressives més enllà de les conseqüències de la justícia militar (penes de mort o presó), com ara el càstig econòmic als vençuts que va representar la jurisdicció especial de les responsabilitats polítiques. Una calculada i planificada estratègia de violència d’estat que afegia a la imposició de sancions pecuniàries i confiscacions el vector del control social, un dels factors de la instauració i consolidació de la dictadura franquista. En aquest llibre apareixen les víctimes i les seues resistències, els actors de la repressió amb les seues contradiccions, la clau de gènere i una selecció de biografies (alcaldes, liberals burgesos, dones compromeses…). D’aquesta manera, a través d’una metodologia científica i amb la recuperació i dignificació de les víctimes de la dictadura franquista es va construint la memòria democràtica.

[Més informació]

Entradas creadas 54

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Publicaciones relacionadas

Comienza escribiendo tu búsqueda y pulsa enter para buscar. Presiona ESC para cancelar.

Volver arriba