Lectura del conte ‘Arribada puntual’

Lectura del conte ‘Arribada puntual’ del llibre ‘Congruències’ (editorial: Camacuc) de l’escriptor Àlex Peñalver i Giner. Realitzat per l’Ajuntament de Ròtova amb motiu del Dia Internacional del Llibre.

A més, vos informem que teniu el llibre a la vostra disposició per a préstec en la biblioteca de Ròtova.

  • Peñalver, À., (2000). Congruències. València, Espanya: Camacuc.

Arribada puntual

De feia temps que tenia clar que cadascú troba el seu camí al llarg de la vida, uns ho aconsegueixen prompte, d’altres, però, més tard; no obstant això, tothom el descobreix; fins i tot els qui no el retroben mai de la vida, perquè justament és el seu camí: no trobar-lo-hi. Ell encara no l’havia descobert i malgrat pensar que havia deixat passar moltes oportunitats no se sufocava gaire; perquè, segons ell, a la vida no hi ha només un tren. S en perds un, n’hi pots agafar altre i segurament aquest últim serà mol més escaient que no l’anterior. És per això que, mentre esperava a la finestra de l’aeroport l’eixida del seu vol, recordava els trens que sense voler havia deixat escapolir i també els trens dels quals s’havia baixat per creure que menaven a una destinació equivocada. No li feien nosa aquests pensaments, es consolava pensant que segurament no eren per a ell i si ho eren, tant li feien perquè just ara estava a punt d’agafar un vol cap a un lloc de treball forà desitjat durant molt temps per ell. Estava segur que aquell si era el seu tren o millor dit el seu vol, un vol que l’enlairaria cap a on sempre havia  somiat. Estava francament content, i badoc es distreia mirant pel finestral de l’aeroport. Es concentrava en les desventures que de jove havia patit i era ara, com aquell qui diu vellesa, que anava amb aquesta nova destinació laboral, a rescabalar-se’n. Recordava quan per oblit se li passà la caducitat de la pròrroga de la mili i acabà anant-se’n, a contra cor, cap a Ceuta a fer-la. També recordava com de tardanes li havien arribat inquietuds com la lectura, el cinema, el teatre o la natura i els viatges. Tot ho atribuïa a la manca de germans majors que li serviren d’exemple i a la falta d’estímul patern i matern ja que els pares, massa preocupats per afers laborals i després amb els tràmits de separació, no tingueren temps per aconsellar-lo, o simplement, amb la seua mera actitud servir d’espill on mirar-se. Tot plegar, una infància convulsa segons ell, a la qual imputava la infinitat d’oportunitats esvaïdes. Malgrat tot no es penedia de res perquè la infància i joventut no l’havia perduda, ja que darrere una pilota de bàsquet o de tenis va tenir prou preocupacions; i és que per aquesta hiperactivitat esportiva ara, als cinquanta anys, gaudia d’una salut envejable. En fi, que havent-se fet si mateix sense ajuda de ningú, ara s’hi trobava palplantat veient passar avions i pensant en aquell dia en què tingué la seua primera oportunitat de treball, passà el psicotècnic però s’emocionà tant de veure-se’l aconseguit que a l’entrevista amb el cap de personal la va empastifar d’allò més; açò li passà cinc vegades més, totes elles consecutives, però no li donava importància perquè a la sisena vingué la vençuda i aconseguí el treball, aquell treball pel qual agafaria l’avió, justament el treball desitjat i cobejat durant temps, i que d’haver realitzat altres feines ara no tindria. Encara que tenia arguments de sobra per al consol continuava amb una petita recança pel temps que tardava a aprendre les coses, temps que en passar s’emporta amb ell sucoses oportunitats. Calia, doncs, fer com els eixerits que a la primera copsen i aprenen i estava força content perquè creia haver assolit açò ara, als cinquanta any, i si no, al treball aconseguit es remetia com a prova irrefutable de l’assoliment. Pensava, mentre un munt d’avions s’enlairaven i aterraven, en els atorrollaments típics de la joventut; quan la sang corre calenta. Ell n’havia tinguts molts. Recordà aquell dia en què amb presses, arribà a l’estació per agafar el tren de llarg recorregut cap a la capital i per l’atrotinament hi pujà a temps, sols que ho féu en el que venia i marxava en direcció contrària, cap a la frontera. Recordà també el dia en què esperava el seu embarcament al port i el bitllet que li havia tret sa tia era de tren, no de vaixell transbordador; o aquella bonoloto encertada que no pogué cobrar pe no haver-la segellada quan era menester, la veritat que aquells vuitanta milions li haurien fet més fàcil l’existència. O aquella travessa tota encertada si no fóra per les caselles 13 i 1 que oblidà emplenar; a la fi, dotze minsos encerts i catorze mil escadusseres pessetes a la butxaca. Era ara; badoc i abstret en les dones amb qui hauria pogut intimar d’haver tingut una sensibilitat més primerenca; palplantat com un estaquirot davant el finestral i quiet com un parot que, transcorreguts vint minuts des de l’últim avís d’embarcament, l’avió de la seua destinació s’enlairava decididament.

Àlex Peñalver i Giner
CONGRUÈNCIES
XI Premi Literari Narrativa Curta CASA DEL DAU de Xirivella.
Entradas creadas 54

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Publicaciones relacionadas

Comienza escribiendo tu búsqueda y pulsa enter para buscar. Presiona ESC para cancelar.

Volver arriba